Monday, 23 November 2009

always be there

The tune of my heart at the moment...


Always be there

If you ask me about love
And wanna know about it
I am so pleased
It’s everything about Allah
The pure love, to our soul
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The ONE that made us all
And HE’s the guardian of HIS true believers

So when the time is hard
There’s no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…

HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn’t never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all’ll be over
And we’ll be in His heaven and we’ll all be fine

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And HE knows what’s in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…

Allahu Akbar…

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE’s always watching us, guiding us
And he knows what’s in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there…

Allahu Akbar…
Video & Lyrics Information

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Lyrics: Bilal Hajji & Maher Zain
Melody: Maher Zain
Arrangement: N/A
Copyright: Awakening Records 2009

taken from http://feeds2.feedburner.com/Islamiclyrics

Saturday, 21 November 2009

aku jadi malu

Cinta adalah kekuatan..yang mampu mengubah duri jadi mawar, mengubah cuka jadi anggur, mengubah sedih jadi riang, mengubah amarah jadi ramah, mengubah musibah jadi muhibbah. Itulah cinta.

Sekalipun cinta telah ku uraikan, dan ku jelaskan dengan panjang lebar, namun jika cinta kudatangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri. Meskipun lidahku telah mampu menguraikan,namun tanpa lidah, ternyata begitu terang. sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya.

kata-kata pecah berkeping-keping,begitu sampai kepada cinta...

Dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya, bagaikan keldai terbaring dalam lumpur...cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan

Wednesday, 11 November 2009

selesai tonton...

Salam,

Dalam masa dua jam, aku dan shabana berjaya menghabiskan kedua belas2 parts bagi filem Ketika Cinta Bertasbih malam tadi..terima kasih Kam..tidak sabar rasanya untuk menonton Ketika Cinta Bertasbih II pula..

Masih teringat lagi musim panas lalu aku dan Kam berlumba2 habiskan pembacaan kedua2 novel nukilan Habiburrahman El Shirazy ini...first time aku begitu enjoy membaca novel yg difilemkan
;p

lima bintang *****

Tuesday, 10 November 2009

Tentang Kamilah

T.A.G dari Kam tidak meminta saya ulang jawapan tetapi Kam specifically tagged saya untuk soalan 5 PERKARA tentang dirinya...so Kam, here goes 5 things about you! ehheeh...enjoyyyy...

1) Kam ialah satu2nya kawan saya yg berkecimpung dlm bidang arkeologi...aha! tu dia!
2) Peminat no. 1 kisah Ketika Cinta Bertasbih !
3) Peminat setia kebanyakan sinetron Indonesia
4) Pandai memasak Chicken Tetrazinni
5) Boleh memahami spanish and mexican dgn baik.

:D

Love u sis,
Amalina

Through the Rain

a self-motivation..

Through the Rain (Mariah Carey)

When you get caught in the rain with no where to run
When you're distraught and in pain without anyone
When you keep cryin out to be saved but nobody comes
And you feel so far away that you just can't find your way home
You can get there alone
It's ok, won't you say

I can make it through the rain
I can stand up once again on my own and I know that I'm strong enough
to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith and I live one more day and I make it
through the rain

And if you keep falling down, don't you dare give in
You will arise safe and sound, so keep pressing on steadfastly and
you'll find what you need to prevail
What you say

I can make it through the rain
I can stand up once again on my own and I know that I'm strong enough
to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith and I live one more day and I make it
through the rain

And when the wind blows
And shadows grow close
Don't be afraid
There's nothing you can't face
And should they tell you, you'll never pull through

Don't hesitate, stand tall and say

I can make it through the rain
I can stand up once again on my own and I know that I'm strong enough
to mend
And every time I feel afraid I hold tighter to my faith
And I live one more day and I make it through the rain
And I can make it through the rain and stand up once again
And I live one more day and I, I can make it through the rain
Oh yes you can,
You're gonna make it through the rain

Monday, 2 November 2009

T.A.G.

Setelah di tag oleh kak nur, ini jawapan saya:

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?.


Iman dan kasih sayang kerana dari sini segala2nya akan dapat. kalau dapat yg lain tak semestinya dapat yg dua ni kan.

2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit sendiri?

Kamera, beli online dekat Amazon.

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?

Dah kahwin, impian ni dah jadi kenyataan. Akad nikah kat rumah, majlis kat dewanmerak kayangan, tak terlalu besar, dan tak terlalu kcil, dihadiri oleh semua insan kesayangan saya iaitu ahli2 keluarga, rakan taulan, saudara-mara dua2 belah keluarga dan para pelajar saya.

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?


Hubungan dengan siapa? Secara general saya jawab,insya-Allah,biarlah berkekalan selama2nya. Tak nak terputus silaturrahim dengan sesiapa sekalipun.

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?


Yes and forever it will be insya-Allah.

6. Di mana restoran akhir kamu makan malam?

Falafel al-Hana at Claypath with my housemate Shabana.

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?

The Relational Contract Theory: Some Selected Essays of Ian Macneil, by David Campbell.

8. Nama penuh anda?


Amalina binti Ahmad Tajudin.

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?


Dua2. Dulu rapat dengan ayah, tapi sekarang lebih cenderung pada mak pula.

10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu?
Tak dapat fikirkan ketika menjawab soalan ini.

11. Sebutkan nama 8 sahabat yang rapat dengan kamu?
Hm..

1)Shila (hsemate desa kasia dekat USIM dulu, kami selalu bertukar2 pendapat dan kongsi perkara2 yg sukar utk dkongsi dgn org lain...)
2)Shabana (dia ni housemate saya, jadi..memang rapat sebab tinggal bersama)
3)K Nur
4)K Zarina-yeah!! (Harap Irfan, Iffah n Izzah dah baik demam ya..muah..)
5)Kamilah (#60)
6)Syafiqah (#60)
7)Hadijah (#60)
8)Nik Marlina (saya banyak menumpang kasih anak2 Na iaitu Harith dan Amni)

12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?
Hampir semua baju dibasuh dalam mesin basuh, yg delicates dan yg kena handwash sahaja yg dibasuh sendiri.

13. Tempat yang paling seronok yang kamu ingin pergi?

Hajj in makkah and madinah. umrah sudah, haji belum lagi..keseronokan yg tiada tandingan dan dirasai dlm konteks berbeza...tak sama keseronokannya kalau nak dibandingkan dengan melancong ke tempat2 lain...ku rindu ketenangan yang tiada tolok bandingnya itu..

14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
Hehe...Nur Fakhzan aka K Nur adalah seorang yg:

1- Alim dan suka berbual hal2 keagamaan (SERIOUSLY OK..ALHAMDULILLAH:))
2- suka berkongsi pengalaman dan nasihat pd saya.
3-suka mengumpul duvet.
4-sukakan matahari dan kehijauan alam sekitar.
5-sedang struggle dengan econometrics nya.


15. 8 perkara yang saya gilai?

1- Masak (makin hari makin cinta)
2- Makan
3– Dengar lagu2 di Youtube.
4- Palace Green, Durham University (Durham Castle and Cathedral, a nice overview from
law postgrad research office aka my office)
6- Costa cafe(not for relaxing or destress, actually it is my study spot)
7- Miss Selfridge outfits.
8- Rimmel London makeup-terutama sekali Lasting Finish 16 hour foundation- shade 400. warna bedak ni exactly sama dengan warna kulit saya. Tekstur krim yg melembapkan kulit dan tahan lama.

16. Pelukan atau ciuman?

Err..both.
Cukupla ya..tak perlu penerangan lebih lanjut..kua kua..heheh

17. 8 buah buku yang paling baru di baca?
tak baca buku, kebanyakan reading materials skrg ni dalam bentuk jurnal artikel.

18. 8 lagu yang kamu boleh dengar berulang kali?


1- Berkorban demi cinta- hijaz
2- belum kita lupakan-nowseeheart
3 – selawat pelindung-nowseeheart
4- only time- enya
5-we are free now- enya
6-sumayyah-hijaz
7-kasih kekasih-in-team
8-rabiatul adawiyah-in team

19. mari main TAG 8 orang lain.

Mmm...sapa ya..k nur dah tag ramai sangat niii...ok:

1)Nik Marlina aka Na
2)K Nani
3)Adlina/Ina
4)Rosmin
5) ANDA yang membaca blog saya..sorry saya tak ramai pembaca..sila copy paste soalan2 ini jika anda terbaca blog saya ok...

sorry tak cukup 8 org..

Sunday, 1 November 2009

Lina's Spicy Minced Beef Curry

Minced beef curry**
(1 bowl, serves 6-8 people).
Prep time= 45mins-1 hour.

sesuai bagi yang tahan dan meminati pedas..
, no santan/coconut milk required,no spices required.

Ingredients:
1. 250g minced beef
2. 1 big potato
3. 3 shallots
4. 7 garlic
5. 2cm ginger
6. vegetable cooking oil
7. 1 teaspoon of Tamicon tamarind paste ( beli dekat el-nour)
8. 6-7 tablespoons of Rajah curry powder
9. 6-7 tablespoons of ground chilli powder
10.6-7 tablespoons of Lanchester Dairies semi-skimmed milk ( beli dekat olive
and bill’s, kedai belakang rumah)
11. 2 cups of water
12. salt to taste
13. sugar to taste
14. half bunch of coriander leaves

Steps:
1. Blend 3 shallots, 7 garlic and 2cm ginger altogether in a blender, add as
little water as possible (try to minimize water while blending). Blend kasar2
je, tak terlalu hancur.
2. Cut the potato into small pieces.
3. Wash and strain the minced beef, pakai penapis kecil, drain it for a while.
4. Add cooking oil into the pan, wait till it’s hot then tumis (1) sampai naik
bau wangi. (Gas 4-5)
5. Add 6-7 tablespoons of Rajah curry powder into the pan and stir gently till
the mixture boils. Turn down to Gas 3.
6. Add 1 teaspoon of Tamicon tamarind paste (the mixture tends to get dark a
bit)
7. Then add the 250g of minced beef and 2 cups of water. Stir gently. The
mixture will be lighter in color by this time.
8. Add chilli powder and milk and stir well, wait till boil. The mixture is
reddish/orange-ish by this time. Turn down to Gas 2.
9. Add sugar and salt to taste. Turn down to Gas 1 for 40 minutes.
10.Garnish with coriander leaves and voila! Served and ready to eat..best served
with naan bread/capati.

*kalau nak cepat beli roti naan yg instant, letak garam dan air sedikit, masuk ke dlm oven 5 min (or microwave it for 2mins, depending on cooking instructions suggested)
** served at Dijah and Kam's house, err too pedas, but my friends love pedas, so it was alright for them..luckily..
hihi..

mRS K

Friday, 30 October 2009

Bring out the Reader in your Child

An interesting and beneficial piece of article read during the Aidilfitri holidays:

Bring Out the Reader in your Child (from Jusco Pearl magazine, Sept 2009).


Some important points that I have grasped from this article are:

1. “When you open a book with your children, you are opening the world for them".

2. Why kids lose the desire to read- this is because they tend to associate reading with work, not pleasure, as they learn reading skills in school”.

3. The desire of curiosity and interest is the cornerstone to becoming lifelong readers.

To create a supportive reading environment:
1. Read aloud (the earlier you start doing this, the better, even a baby of a few months can see pictures, listen to your voice and turn cardboard pages).
2. Make it special (no distractions of tv or telephones, hold kids and share the pleasure of a story book)
3. Bring the story alive (use sound effects as you read, if the dog says woof woof in the book, bark like a dog. If the truck rumbles along the road, make a rumbly noise. Children love sound effects when reading as it makes the story come to life, reading made fun!)
4. Continue reading aloud-many parents tend not to read once their children are able to read to themselves. You should
a) Create a reading-rich home
b) Model reading to child by being a reader yourself
c) Let your kids be IN CHARGE of what they read
d) Make reading a happy and creative pursuit

Saturday, 24 October 2009

Airasia Oh Airasia!

Salam,


Perjalanan pulang

Perjalanan pulang ke Malaysia alhamdulillah lancar walaupun air turbulence kadang2 menyebabkan penumpang airasia terasa 'tergoncang'...panik juga beberapa kali..nampak benar cuaca tidak begitu baik pagi 15 Sep itu. Sepanjang perjalanan aku terus memanjatkan doa agar selamat sampai ke tanahair. Wajah2 kesayangan bermain2 dlm fikiran sepanjang 12 jam 30minit perjalanan...tidak sabar rasanya menyambut Aidilfitri di Malaysia.selamat tinggal sementara buat Durham...aku pasti kembali lagi...hehehe...

Boarding pass


Sebelum berangkat, Angah dah berpesan; katanya Airasia ni pelik sket long, dia nak tengok boarding pass sebelum distribute makanan dengan selimut. What? Aku mulanya tidak percaya kenapalah senarai penumpang tidak digunakan utk check sama ada penumpang booking makanan/selimut atau tidak? bukankah semuanya sepatutnya tertera pada rekod mereka? Hairan benar..

Aku bawa 2 majalah medium size memandangkan tiada headphone/mini screen disediakan utk perjalanan ini.

Tika masuk ke dlm flight aku terlupa nak keluarkan boarding pass yg telah pun diletakkan dalam hand carry bag ku yg berada dalam cabin. Sebelum berlepas, aku bertanya pada pramugari A, excuse me can i just get my bag so I could take out the boarding pass for meals/comfort kit later? Pramugari menjawab "Sorry, sorry I am very busy!" lalu berjalan laju tanpa menoleh sedikit pun padaku.

Masya-Allah. Ini adalah salah satu ketidaksopanan yg tidak dapat aku tolerate.

Sebentar kemudian flight pun berlepas, aku pun keluarkan sendiri boarding pass aku. bukan apa nnt klau dah tertidur kan ke susah bila dikejut baru nak tercari2 boarding pass...

Pramugari A muncul kembali dengan muka manis lalu berkata "miss can I get d boarding pass for you?". Aku menjawab "It's ok I already took it from the bag, thanks". Dia berkata "Oh wow cepatnya!".

Cepat?
Kalau dah setengah jam tak datang2 tentulah aku blh amik sendiri betul x...apelah. bukan susah sangat sampai perlu bantuan pramugari. Cuma malas nak melangkau org sebelah, ingat kot bolehlah pramugari bantu.

Dinner
Dinner was served. The dinner came in 3 components: Nasi dalam foil, air mineral dan sudu garpu.
Tiba di row kami, pramugari A dan B mula agih2kan set makanan. Kami bertiga diberi nasi shj, air dan kutleri nya tak ada.Mereka terus menolak troli ke row berikutnya.
Excuse me!..kata kami bertiga. Aku dan 2 lelaki eropah meminta air dan kutleri. Pramugari B kata minta maaf terlepas pandang. Ok no problem. Sejurus kemudian pramugari A dengan wajah selamba berkata "Sorry, tak nampak!".

Apa masalah dia ni.
Tak payah la kata gitu kalau dah memang tak pastikan SETIAP penumpang mendapat pakej makanan yg sepatutnya.
Of course I managed to forget about her as soon as I see the faces my loved ones..:)

Perjalanan kembali


Alhamdulllah, walaupun sedih benar nk tinggalkan keluarga, aku tiada pilihan.
Setibanya aku di Departure Gate LCCT, terlihatlah sebuah pesawat Air Mauritius. Aku bertanya pada airport staff adakah aku di gate yg betul. Dia kata betul, Airasia menyewa Air Mauritius. Aku tersenyum...ingatkan dah salah gate..

Abang menelefon dan bertanya sudahkan aku mendapat tempat duduk. Aku kata ok dah dapat seat. Air Mauritius luas; ada screen dan headphone, alhamdulillah. Tika mengagihkan makanan dan comfort kit, pramugara/i dgn nada sopan berkata 'mrs amalina? here are ur food, here's the comfort kit" sambil membuka table makanan di hadapan ku. Ok aje. Masa nak ke toilet, perlu tunggu ada org di dlm, tp staff dlm Air Mauritius ni ok, siap blh tunjuk an lg toilet yg vacant.

I paid for Airasia rate, but the service I got from the two journeys are different. What a contrasting experience.Maybe Airasia should charter Air Mauritius every time. Or better still, train the staff PROPERLY what amounts to manners/etiquette with customers/passengers.

Yang bengang sementara waktu,
Me

Friday, 9 October 2009

Mengimbau 14 September

Coretan separuh kedua Ramadhan

8-12 Sep
Dipendekkan cerita Ramadhan, antara 8-12 September aku berada di Lund, Sweden melawat angah. Tahun ni dah dua kali visit angah di sana memandangkan angah kurang sihat. Kali pertama di bulan Ogos, dan kali kedua pula dalam bulan Ramadhan ini. Alhamdulillah kini angah dah semakin baik dan boleh ke lab seperti biasa..semoga phd research angah berjalan lancar...insya-Allah..


12 Sep

Aku pulang semula ke UK, malam tu tiba di airport 11pm, jadi kena tidur di airport..nasib baik x penat sgat sebab Copenhagen-Stansted Cuma 1jam lebih…dah buka puasa di Copenhagen tadi, makan nasi goreng special angah dalam train..
cumanya nak ke Sweden ni tak ada direct flight ke Sweden tu yg susah...dari Newcastle mmgla confirm tak ada tu yg kena ke London..so the only option london-copenhagen, haha siap nyinggah Denmark dulu tu setiap kali nk jumpa angah..

Aku pun tido di bawah papan iklan dalam airport sehingga pagi..memang selamba..Stansted is my second home...ahaks


13 Sep

Selepas bersahur dan bersolat subuh, aku bergegas ke train station dlm airport Stansted lalu ambil train ke Durham, tapi perlu transit di Peterborough terlebih dahulu. Malangnya terdapat disruption di beberapa stesen keretapi menyebabkan delay dan aku perlu bertukar2 2 lg train hanya semata2 nk ke Peterborough tu..patutnya 1 dah jadi 2 tren..
Tiba di durham 9am, k zarina dan abg naso ambil di train station. Lega.
Pada malamnya aku berbuka puasa di rumah sendiri. Jemputan iftar terakhir di Durham rupanya bertempat di rumah sendiri..trm kasih abg amir dan kak azizah krna menjaga rumahku dgn begitu baik sekali..rumah jadi makin berseri dengan kehadiran along, angah dan syahmi dgn telatahnya yg unik..eheheh..kakak rindu korang semua, dah masuk rumah baru ni jgan lupa visit2 la kakak selalu..dorg mmg panggil kakak kalau budak2 lain semua panggil aunty..

Kini abg amir sekeluarga dahpun berpindah ke rumah mereka di Steavenson St. Selamat menjalani penghidupan baru di sana dan semoga dah dapat adjust dgn rumah baru tu…


The Busy September 14


Percaya tak baru semalam dari Stansted hari ini ke Stansted lagi?
Airasia pun suka Stansted, sebab tu departure nya dari situ shj..heheh...apapun bersyukur lah ada juga airline direct ke Msia yg murah betul x...percaya atau tidak harga tiket ku cumalah GBP 265.60.

9am : aku bangkit lambat, selepas subuh terasa begitu lemah dan mata merah2..knapa lah..tetiba je sakit mata. Mungkin penat berjalan baru terasa. K zarina datang ada nk kirim barang.Aku pun membuka beg dan melipat2 apa yg patut.

10-12pm: aku mengemas apa yg tinggal..rumah Dija dan Kam ni bakal menerima seorang lagi pelajar baru jadi klu boleh biorle kemas....aku telah pun mensettle kan hal2 lain spt bills, etc...moga2 keadaan rumah #60 baik2 shja semasa ketiadaan kami di Aidilfitri nanti..

12-1pm: last minute flipping through!!! Nak dekat jumpa sv dah, tapi masih boleh read through apa yg sempat..dan menyusun points2 yg akan dibncangkan dalam kepala..

1.10 :Naik X1 dan tiba di school.

2pm: Aku telah bertemu penyelia kesayangan, dah habis dikomen dan diargue semua points2 yang tertulis dalam draft ku itu..Penyelia kelihatan berpuas hati dengan kerjaku meskipun ada yang perlu dibaiki dan ditambah, dikurang macam2 di..lah.

4.30ptg: tiba semula di rumah, nasib baik sempat catch X1.

4.45-5.30: Solat asar, dan bersiap2 untuk bertolak.

5.30 ptg: k zarina dan abg naso amik, hantar ke durham train station

6.30 ptg: train bertolak ke London

10.30mlm: smpai Stansted airport, sempat menelefon tiga sekawan: Lutfi, Rosmin dan K Zila..ucapan selamat hari raya buat mereka bertiga yg juga confirm akan balik Malaysia pada tarikh berbeza2; Lutfi pada keesokan hari sementara Rosmin dan K Zila sekitar Oktober

10.45mlm: check-in airasia, ramai benar org, yg ramai org putih dari org Msia..

11mlm: terserempak dgn kawan BTN nama Affaro bersama isterinya, juga nak pulang ke Malaysia, dan ya sememangnya sama flightla kami..

15 sep
12.30 ke departure gate di stansted airport
1.30am Maka kapal terbang pun berlepas...

Cerita berikutnya : Airasia Oh Airasia! Nantikan…

Sunday, 13 September 2009

:)

Salam wrt,

Murah rezeki Ramadhan kali ini. Alhamdulillah.

Sempat berpuasa dua hari bersama Arni Nursyeffa, salah seorg rakan serumah #60 pada dua hari pertama ramadhan. Hari puasa ketiga Arni pulang ke Brunei…

23 Ogos :Majlis tema hitam-putih

Sempena meraikan kepulangan Arni ke Brunei kami telah mengadakan majlis farewell hitam-putih…chef Rosmin tampil dgn masakan laksa Penangnya,, majlis dihadiri oleh K Zila, Lutfi, Shifa, Zariman dan tentunya diri ini dan Arni. Seronok benar malam tu…tak sangka Arni akan pulang for good sebenarnya..sedih hatiku, rakan serumah yg baik hati, suka menolong sesiapa sahaja dan sememangnya amat ringan tulang ini akan meninggalkan aku..tambahan pula dijah yg baru kehilangan ayahanda, k nur yg pulang ke Msia utk pengumpulan data ujikaji dan Kam pulang ke Brunei dan harus ke Egypt untuk projek excavationnya menyebabkn aku hilang arah di peringkat awal. Duduk sorang2.

24 Ogos: Rumah Na

Tetapi aku masih bertuah. Hari pertama Arni tiada aku tidak keseorangan, malah berempat orang. 4 hari berturut-turut di rumah Na, Harith dan Amni seperti yg diceritakan dlm entri #27 Wylam Street.


27 Ogos: Masih di rumah Na, berbuka di Rumah Kak Ros


Hari ini sangat istimewa kerana kedatangan keluarga baru iaitu Encik Amiruddin sekeluarga ke rumahku dan kami iftar di rumah penghulu..

28 Ogos: Bersendirian

Tetapi masih tidak perlu memasak kerana Na telah membekalkan nasi ayam pada hariku pulang. Abu Harith telah pulang dari Amsterdam hari ini.

29 Ogos: Iftar di Keenan House

30 Ogos: Iftar di Howlands Farm

31 Ogos: Rumah Ustazah Hamidah


Seronok dapat makan roti arab dan nasi lauk ketam masak lemak. Berpeluang bermesra dgn semua ahli keluarga ustazah. Ustazah kata lusa datang lagi buka bersama2. Dapat bersolat jemaah bersama keluarga ustazah.


1 Sep: Rumah K Zarina


Nasi bersama sayur pecal dan kari ayam terhidang bersama agar2. Tidak lama kemudian disurprisekan dengan kek hari lahir (white chocolate cake). Terima kasih k zarina, terharu benar diriku ini. K Zarina kata kalau tiada jemputan jemput2lah ke rumah dia hari apa2pun.


2 Sep: Rumah Ustazah lagi..


Ya, tapi Nusaibah dan Sumayyah berbuka di masjid, ustaz ustazah, mak tok, rufayda dan si kecil mujaddid ada di rumah. sup tulang dan roti arab yg menyelerakan. Ustazah kata kalau tiada jemputan jemput2lah ke rumah dia hari apa2pun.


3 Sep: Rumah K Hanira


Disambut mesra oleh Aisyah anak K Hanira, Aminee br bgun tidur dan agak grumpy tapi lepas tu mood baik. Menu nasi putih bersama tomyam dan ikan seabass kukus, ayam paprik pedas sup cendawan, roti paratha, sambal dan pengat pisang. Inilah yg dikatakan iftar+ssupper+sahur, rezekiku amat murah. Syukur alhamdulillah..Hari ini Shifa telah selamat bersalin baby girl. Alhamdulillah.

4 Sep: Iftar di rumah K Aisyah selepas tamat kuliah hadith.

Konsep potluck. Hari ini K Nazimah telah selamat bersalin baby girl. Alhamdulillah.

5 Sep: Hari Lahirku, Rumah Na

Ya Allah sesungguhnya aku amat bersyukur kerana pada hari kelahiran aku berpeluang ke masjid bersolat tarawih. Tumpang kereta Amir dan Na ke masjid. Iftar di rumah mereka..kuih idamanku akok terhidang, diikuti solat magrib dan bersambung makan nasi dgn tomyam campur, ikan tiga rasa dan sup daging..kemudian baru ke masjid Old Elvet. Tiada jemaah wanita lain selain aku, Na dan seorg lagi warga bukan Malaysia..

6 Sep: Hari Lahir Lutfi

baru ku tahu sebulan yg lalu, Arni yg beritahu yg birthday Lutfi sehri selepas birthday aku..wah thanks Arni…sebelum buka puasa naik X1 g rumah K Zila. Di situ, kami ada buat sambutan kecil2an utk Lutfi. Aku hanya sempat memasak samosa ayam, roti goreng dan buat apple shake dari rumah. Rosmin pula hampi siap memasak nasi arab smbil dibantu oleh Mahadi best fren Lutfi..trm kasih Rosmin…dan ada juga tangy lemon cake yg dibuat di Tesco..ahaks..ok le tu.masing2 busy…apa yg sempat jelah. Tapi best la candle-light talk tu..ehehhe. berbual soal kehidupan, ttg hidup seorg pengkaji dan jodoh. BEST.

7 Sep Rumah K Ayu


Chef Ayu telah remind 2 kali supaya datang ke rumahnya. Malam tu aku dan Ustaz Yunus yg tinggal di Wylam Street dijemput berbuka puasa bersama Abg fendi dan k ayu sekeluarga..kueh teow, nasi dan lauk ayam pedas, gulai kuning dan Japanese currypuff dihidangkan. Ada berbual bersama Ustaz Yunus yg turut mengenali rakan2 sefakultiku di USIM..hmm network, network..ustaz juga cerita ttg familynya yg akan tiba di Durham selepas Aidilfitri nnt. Insyalh ku doakn semuanya selamat dan dipermudahkan urusan, amin..

first half of ramadhan?
BEST

:)
A.A.T

Friday, 4 September 2009

Strawberry version

Strawberry version



Simply refer to my apple milk shake recipe and replace the four apples with 300 grams of yummy strawberries..this makes up a litre (1L) of strawberry milk shake..there you go..

=)
A.A.T

Anda

Friends
by Veronica Ann Cech

Friendship . . .

. . . is you.
. . . is love.
. . . is shared.
. . . is forgiving.
. . . is understanding.
. . . is shared secrets.
. . . heals many hurts.
. . . is not judgmental.
. . . is shared laughter.
. . . is slow and steady.
. . . can be angry at times.
. . . is dependable and true.
. . . is more precious than silver or gold.
. . . is not perfect, much like we are not perfect.
. . . does not hold grudges or demand perfection.
. . . makes all the wrong things in life, right somehow.
. . . is meant to be gulped like lemonade on a hot summer day.
. . . is always there, through times of trial, happy times and hard times.
. . . just happens, but once discovered, needs to be tended like a beautiful garden.
. . . is a road to be traveled slowly, remembering the sights and sounds.
. . . is strength when you are too weak to notice its there.
. . . is a cherished moment of mutual understanding.
. . . reaches into your heart and grabs a firm hold.
. . . is a refreshing rain on a hot day.
. . . is sunshine through the clouds.
. . . cannot be forced or induced.
. . . is relaxed and comfortable.
. . . is a shoulder to lean on.
. . . is an ear to whine to.
. . . gets better with age.
. . . is shared tears.
. . . is shared pain.
. . . is shared joy.
. . . is shared.
. . . is love.
. . . is you.

Thursday, 3 September 2009

Roti Sardin Goreng



Salam,
Makan sahur tak?

Tentunya kurang berselera bersahur bila terlalu mengantuk, lbih2 lg bila waktu siangnya terbahagi oleh research tasks, ibadah2 ramadhan dan terlebih kekenyangan tika berbuka..jadi mood sahur kurang sedangkan amalan bersahur penting dan berpahala wpon dgn kurma dan air lbih2 lg bg yg bergaya hidup aktif..

Untuk yg bercita rasa simple tapi pedas seperti saya resipi di bawah boleh dicuba..

Sahur yang simple tapi menyelerakan:

Roti Sardin Goreng (trymasak.com)

Bahan-bahan:
1 tin 120g ikan sardin
2 sudu besar butter lurpak
Setengah labu bwg besar purple
1 biji cili merah (dihiris)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato (utk brand Tesco Sardine with tomato sauce, sardinenya dah bersos tomato jadi tak perlu ini)
1 biji telur (dipukul)
2 keping roti putih (potong dadu)

Cara2:
1) masukkan 2 sudu butter lurpak ke dalam kuali yg panas
2) hiris halus2 setengah labu bwg besar purple dan tumiskan sehingga naik bau
3) hancurkan 120g ikan sardine dan masukkan ke dlm kuali, gaul bersama bawang
4) tambah 2 sudu sos cili dan gaul sehingga larut
5) masukkan hirisan cili merah
6) masukkan sebiji telur yg telah dipukul dan kacau
7) masukkan 2 keping roti yg telah didadu/dipotong kecil2, goreng dan gaul rata semua bahan selama 1 minit

Sedia untuk dimakan…lebih kurang sardin sandwich je tapi sebab dia hancur tempoh makan dpt dipendekkan, makan spt makan bijirin/cereal cuma lebih mengenyangkan.
*lebih cantik kalau roti dipotong halus, tapi saya peminat roti so kasar2 sket pun ok..

Selamat mencuba!

=)
A.A.T

Tuesday, 1 September 2009

Menghitung hari?

Buah tangan masih dicari, ada yg dah beli ada yg belum..namun seperkara yg jelas ialah saya tidak lagi menghitung hari seperti biasa..
Tidak lagi. Tidak perlu dihitung kerana kebelakangan ini masa terlalu cepat berlalu. Dalam masa 2 minggu lagi saya akan melalui penerbangan airasia…moga lancar dan selamat semuanya. Insya-Allah dapat bersalam cium tangan suami dan bersolat jemaah bersamanya. Nak jadi isteri semula,dah 5 bulan membujang.

Penulis Periksa Lagi

Kalau dulu untuk AV, kali ni saya menulis kertas periksa untuk CD, pelajar yg slanga Irishnya amat dahsyat-sukar benar difahami. Sekali lagi jabatan memberi assignment yg sama baru-baru ini.
Walaupun tangan menulis laju tapi telinga dipasang betul2 kalau tak maka tak ter catch lah perkataan yg disebut oleh pelajar CD ini. Contoh dia sebut supremacy soo-preh-macy sedgkn kita sudah terbiasa dgn sebutan soo-pree-macy. Tu contoh yg senang and masih boleh diinterpret oleh brainku yg tidak berapa gemarkan irish slang ini./bygkan byk lg perkataan yg harus sy minta dia ulangi supaya tidak salah (karang jwapan dia juga yg slah, naya..saya juga yg salah kerana tidak bertanya/meminta penjelasan).ya moga keputusannya baik, dan moga tangan kanannya beransur pulih (tangan kanan patah kerana accident tersadung batu sewaktu membawa anjing kesayangannya bersiar-siar)….macam2 ragam dunia…

Selamat Datang Keluarga Baru

Assalamu'alaikum wrt

Entri kali ini bertujuan mengalu-alukan kehadiran keluarga baru di Bowburn, (kampungku tercinta)iaitu:

En Amiruddin Muhammed
Puan Azizah
Amin Saifullah
Ammar Safwan
Afiq Syahmi

Buat sementara waktu, keluarga en amiruddin tinggal di kediaman saya beralamat #3 Burn Street sebelum berpindah ke Steavenson Oktober nanti. Terima kasih atas pertolongan airport pickup dan grocery shopping oleh Ustaz Hilmi, Halil dan Faiz. Turut membantu ialah Kak Zarina dan Abg Naso yg selain menguruskn booking rumah, membawa en amiruddin kita membeli brg2 keperluan di spennymore dan chester-le. Terima kasih juga pada Abg Najib dan Abg Zulkhairi serta Amir Ngah atas bantuan pelbagai bentuk yg diberikan. Kepada Kak Mariam/Brother Zack terima kasih atas kiriman hidangan buka puasa tempoh hari. Kepada Kak Rosaniza trm kasih jua atas jemputan welcome party merangkap iftar minggu lalu.

Bagi sesiapa yg ingin membantu/bersuai-kenal dgn en amiruddin sekeluarga di bulan mulia ini boleh hubungi beliau di 07549589357.

Welcome to Bowburn and Welcome to Durham University,


AAT (yg buat masa ini beralamat di 60 Steavenson)

Sunday, 30 August 2009

Dua Majlis Iftar

Assalamu'alaikum wrt

Walaupun dh tinggal seorg sejak kepergian rakan2 pulang ke tanahair masing2, alhamdulillah majlis iftar yg diadakan sabtu dan ahad sedikit-sebanyak mengurangkan rasa lonely and boring..apapun dlm hati ini amat merindui Arni, Kam, K Nur dan Dijah...can't believe aku sorang2 kat #60 Steavenson...apapun korang jgn lupa aku k...huhuhuh..

Mari kita teruskan dgn cerita buka puasa..

kisahnya:

Malaysian Iftar di Keenan House

Majlis iftar ni sepatutnya diadakan pada hari kemerdekaan iaitu esok 31 ogos 2009.Apapun telah dipinda pada 29 ogos so kumpulan rakyat Malaysia terus ke Keenan House, Dryburn Court utk berbuka puasa bersama2...konsep potluck. Banyak benar juadah lazat, kita hanya menjadi tukang rasa kali ini dan semuanya yummyy...kuih cara (sapa punya/sapa yg sediakan ya) lina suka sgt2...ketayap pon blh tahan..paling menarik ada kek bendera Malaysia oleh k zarina...trm kasih akak....nak lg ya nnt...ehehe...

masuk waktu magrib je k nazimah telah mempelawa saya dan shifa bersolat jemaah di rumahnya di tingkat 1. k nazimah yg sarat mengandung rupa2nya sdang sibuk berpacking kerana akan berpindah ke Bowburn tak lama lagi...uhuhhu kasihan tengok dia...apapun slpas solat kami menyambung berukhuwwah dgn rakan2 msia yg lain, seronok betul lg2 dpt berjumpa dgn k rohaya yg sudah lama xberjumpa...insyalh lina akan berkunjung ke rumah k aya tak lama lg..terima kasih atas jemputan...

Pulang ke bowburn bersama Na..trm kasih tumpangkan lina...walaupun jalan tutup di sana sini tapi perjalanan ok je..

Grand Iftar di Howlands Building

Iftar tadi blh tahan jumlah yg dtg wpun tidaklah penuh seluruh dewan spt yg sy byangkan dlm kepala sebelum majlis bermula..hasil kerjasama Ustazah Hamidah, Halil, Amir dan Maria kami telah berjaya set up lcd projector di bilik sebelah dewan utk tontonan video bg kanak2..tujuannya just nak kurangkan sedikit kebisingan ketika jemaah bersolat maghrib..trm kasih Ustazah atas pinjaman video Jurassic Park, ehhehe kanak2 suka pula menontonnya wpon pd awalnya sambutan agak slow dan tak berapa hangat...tetiba dpt sambutan plak...so kita on je video show smpai waktu isya'...
rakan2 arab byk bawa juadah lazat iaitu kuih2 tradisional mereka yg saya tidak berkesempatan tnya nama (apatah lg resipinya)...tp mmg sedap...pd masa yg singkat tu dapat tiga rakan baru, org Malaysia, Turki dan Pakistan..seronok jugalah..k wan dan saya mengagih2kan nasi main dish bersma2 Maria...kelam-kabut tapi settled...

yg menarik tu Lutfi, Rosmin dan K Zila sempat pelawa ambil gmbar..so dptla muka berempat hehhee dekat dpan Howlands Building...rakan2 Malaysia yg lain ada jg spt K Nira, K Ros,Ogy, Shifa dan Na..skali lg trm kasih Na sudi tumpangkan lina...terima kasih pada Ustaz Maszlee kerana beri peluang saya involve dlm projek Grand Iftar ini...blh tahan grand jugalah apapun mohon maaf sekiranya terdapat kekurangan spjg majlis berjln tu...

Loving Iftar to bits!
,
A.A.T

Party and Surprise

Salam,

Ahaa bukan surprise party tetapi party and surprise..asing tu.sebab dua2 kejadian adalah berasingan aahahah..apapun yg uniknya tarikh kejadian kedua2nya sama iaitu pada 19 July…dengarkanlah ceritenya..eehehh..

Party

Sebulan lalu, saya dan arni telah membantu k zarina dlm persiapan birthday partynya bersama Izzah..saya telah diberi kontrak buat nasi minyak dan ayam panggang, sementara k zarina tuan rumah #21 Steavenson St. telah memasak pelbagai juadah seperti soto, agar2 dan birthday cakes lg tuu…wah amat dahsyat persiapan memasak k zarina ni…apapun the eve before saya telah datang ke rumahnya untuk memarinate chicken yg bakal dipanggang keesokan hari..Cuma malam tu Arni tidak dapat ikut serta kerana ke London bersama Lutfi and Rosmin..

Keesokan harinya, saya ke rumah K Zarina sekali lagi..kali ni masak nasi minyak pula….agak berdebar kerana first time guna rice cooker yg amatla besar saiznya..rasenya Irfan, Iffah dan Izzah boleh duduk dlm periuk nasi ni…besar…rice cooker ni dipinjam dari Na…masa ke rumah Na first time kite memang terkejut tgok kebesaran rice cooker ni..tapi berguna sebab Na memang masak setiap Jumaat utk juadah tengahari Masjid Durham…jadi kalau nak masak utk ramai2 mcm di rumah K Zarina ni pun sesuai..sekali masak siap, xperlu ulang/salin2 bekas…heheh…alhamdulillah Arni kembali semula dari London pada pagi hari tu dan dpt membantu kami..ptg tu pula ramai jiran2 yg dtg…terima kasih byk2 k zarina mempercayai skil memasakku ahakks..lain kali boleh aje kontrak lagi…kpd kakak2 yg telah meminta resipi nasi minyak tu cuba tau jgn tak cuba…mlm tu saya and Arni pulang ke rumah dgn hati yg gumbira…semua proses memasak dan mengemas telah dilangsaikan…kepada K Zarina dan Izzah happy birthday wpon dh wish dah…yipppeeee ;D

Surprise


Ok, ni cerita surprise..dalam persiapan masakan birthday party di rumah k zarina tu, tiba2 saya didatangi berita ada seseorg yg ingin bertemu dgn saya…masa tu saya di rumah k zarina…anis anak k ayu kata ada org nk jumpa aunty Amalina…terus saya ke rumah k ayu yg bersebelahan shj dgn rumah k zarina..sempat lg tu berhenti proses masak2 tu dan keluar rumah…ahaha
tiba2 wajah familiar menyambut…rupa2nya Puan Abidah atau mesra dipanggil K Bid yg datang dari Leicester datang besama keluarganyaa…kami rakan sekerja di fakulti yg sma iaitu fakulti syariah dan undang2 usim…aduuhh terkejut saya…mmg surprise…rupanya k ayu mmg mengenali k bid ni…tapi k bid telah menyewa caravan so dia tak tidur di Bowburn…saya ada mengajak singgah ke rumah tapi memandangkan mereka ada plan jln2 ke Hadrian’s Wall, so tak sempat lama2 di Bowburn ni…apapun saya minta k bid dtg semula ke Bowburn keesokan harinya sebab bukan senang nk jumpe…
Alhamdulillah keesokan harinya mereka sekereta dtg…kami berkumpul di rumah encik zul…sebelum bawa mereka berjln2 kami sempat menjamu breakfast nasi lemak serta cocktail pudding k nani…terima kasih k nani..kenyang kami so seronok berjln2 kt Durham city dgn perut kenyang..kpd K Bid thanks so much sebab sudi visit lin dan encik zul sekeluarga di Durham…jemput datang sekali lagi ke Durham di lain waktu…


What a weekend for me…


A.A.T

#27 Wylam Street

First time

Beberapa minggu selepas kepulangan adik-beradik, Nik Marlina@Na telah menjemput saya menemaninya bersama 2 anaknya yg sgt comel iaitu Harith dan Amni. Seminggu juga duduk di rumah Na sebab Abu Harith ke luar daerah, ada kursus di Bolzano, Italy.

Kedatangan saya disambut meriah oleh Harith dan Amni. Harith nak sleep with aunty, manakala Amni sibuk cuba nyebut Aunty, Aunty walaupun bunyinya kedengaran seperti Adtay..ahaaha…Amni, Amni…mcm2 telatah budak berdua ni..Harith dan Amni sibuk mengajak saya bermain2 dgn koleksi toys yg boleh tahan la jumlahnya kat dlm rumah tu. Harith dan Amni paling suka main keyboard dan caterpillar. Aunty pun joined lerr…akakakka

Dlm tempoh short stay tersebut (chewah bunyi macam holiday kat hotel pon ada) kami ada ke rumah Ogy yg mengadakan majlis farewell untuk Kak Shamsiah@Kak Sham yg pada masa tersebut hendak pulang ke Singapura...best juga duk Wylam ni semuanya dekat2, rumah K nira, aisyah, k ros dan ogy smuanya amatla dekat..best2.
Minggu yg sama saya juga temankan Na ke Bowburn medical centre utk blood test...masa tu musim chicken pox, tapi alhamdulillah Harith dan Amni receovered well...saya sempat ke Bowburn nursery tgok pertunjukan polis dan mengikuti funfair sekolah...apatah nama Hari ni saya pon tak ingat..tapi ramai budak2 berkumpul dan excited melihat policemen dan fire engine show...ahaha aunty pon turut serta tuu...duk atas rumput lagi ehhe..
dan minggu yang sama juga usrah wanita diadakan di rumah Na..seronok dpt duduk rumah Na seminggu...ihihhihi...aunty happy sgt..ni yg 1st time...


Second time

Minggu lalu pula 2nd time duduk rumah Na...kali ni 5 hari pula...Abu Harith sekali lg ke luar daerah utk menghadiri conference di Amsterdam...budak2 tu sebab dah kenal aunty jadi lebih mesra kali ni..nmpak harith n amni mcm lebih naughty dan talkative ahahah...siap berkejar ke sana ke mari dgn aunty...ehehhe...dan aunty seronok dpat belajar practise tukar nappy ahahah...malam Jumaat pula Iftar di rumah Kak Ros sempena menyambut kedatangan En Amiruddin sekeluarga..
kepada Na terima kasih jemput kita ke rumah...besttt duk rumah awk...yg best ada teman bersahur dan berbuka...thanks again...lain kali jemput lg...=)

=)
A.A.T

Thursday, 20 August 2009

Sekalung Penghargaan (UIF)






Assalamu'alaikum,

20 Jun 2009 merupakan Ustinov Interculural Forum (UIF) day dan salah satu persatuan yg menyertai hari kebudayaan tersebut ialah Durham Malaysian Scholars (DMS). Hasil perbincangan, kerjasama dan usaha yg bertungkus-lumus kita telah berjaya mendapat keuntungan dr hasil jualan makanan2 di samping memperkenalkan budaya Malaysia kepada pengunjung2 gerai.

Program yg bermula dari 2-6 petang bertempat di Howlands Building, Ustinov College, Durham University dimeriahkan dgn pelbagai acara menarik walaupun terdapat gangguan bunyi bising dan teknikal..sound system bermasalah ..huhu..yg lain alhamdulillah lancar...

Sekalung penghargaan dan jutaan terima kasih saya ucapkan kepada semua yg terlibat dlm menjayakan projek tersebut. Terima kasih pada Ustaz Maszlee dan isteri, Ustazah Hamidah kerana mengamanahkan tggjwb pengurus projek pd saya...

My special thanks go to:

The Malaysian Embassy, London
for the speedy postage on tourism-related items including pamphlets, posters, cds and bag of goodies/gifts for visitors to the society;

Maria Anjum, Bobo and Raja Anis Azyarina (Members of Ustinov College)
for their support and cooperation;

Nur Fakhzan Marwan
for her assistance; driving me and siblings back and fourth to Howlands Building

Asilah, Adilah and Aiman Nadiah
my three siblings who gave endless support and made my life a fun one throughout the program

Arni and Kamilah
my Bruneian sisters for all the nice photography tagged throughout the program (and taking photos with us by the Malaysian flag)

Kak Zarina BZ
for her support and willingness in helping me in every way she possibly could;

My teams:
The 'Malaysian Cuisine' Chefs

a) Kak Ros Aniza (Nasi Minyak)
b) Kak Hanira (Nasi Kerabu)
c) Kak Ogy (Bihun Goreng Special)
d) Kak Zarina (Apam)
e) Kak Marlina (Ketayap)
f) Adlina (Karipap)-free trials for visitors
for the homemade delicious cuisine and delicatessen served;

The 'Dikir Barat' Performers


a) Fadhli (Head)
b) Faiz
c) Halil
d) Naso
e) Amir Ngah
f) Khairizam
g) Fauzi
h) Zariman
i) Ustaz Hilmi,
for their utmost commitment in rehearsing the show and their best effort shown during the performance

Busana Malaysia

1) Yazmin & Lutfi- baju cina
2) Adlina & K Ayu-Kerudung dan kerongsang
3) Syahmi-small traditional purses,
for the contribution on the unique traditional Malaysian apparels

Stall Committee Members
Kak Wan, Kak Nazimah, Kak Shuk, Kak Rohaida, Normi and The On-Duty Chefs
for the continuous commitment in managing the stall and entertaining stall visitors throughout the program



Some photos taken frm k zarina's blog, enjoy..

A.A.T

Thursday, 13 August 2009

virus rindu datang lagi


Halo


Remember those walls I built
Well, baby they're tumbling down
And they didn't even put up a fight
They didn't even make up a sound

I found a way to let you in
But I never really had a doubt
Standing in the light of your halo
I got my angel now

It's like I've been awakened
Every rule I had you breakin'
It's the risk that I'm takin'
I ain't never gonna shut you out

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

Hit me like a ray of sun
Burning through my darkest night
You're the only one that I want
Think I'm addicted to your light

I swore I'd never fall again
But this don't even feel like falling
Gravity can't forget
To pull me back to the ground again

Feels like I've been awakened
Every rule I had you breakin'
The risk that I'm takin'
I'm never gonna shut you out

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
Halo, halo

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

:)
A.A.T

Apple Milk Shake

Salam dan Hi,

Salah satu resipi sihat yg saya cuba ialah susu kocak berperisa buah-buahan atau fruit milk shake..

Hasil usahasama saya dan rakan Zaty mencipta resipi ni heheh dptla minum minuman berzat dan lazat sangat2..hehe...orait! here goes:

Utk buat milk shake kita blh guna apa2 shj buah apapun 3 jenis buah yg kami cuba ialah stroberi, pisang dan epal:



Apple Milk shake (serves 3)

Ingredients:

2 green apples

2 red apples

4 tbsp pure and natural honey (please don't use sugar, kids will get hyperactive when sugar is excessively consumed apart from the fact that it will also not be beneficial for your health)

1 cup of semi-skimmed milk (semi or fully skimmed is always better than wholemilk)

500ml Vanilla ice cream (look out for V, vegetarian/vegan label, as some ice-creams do contain stabilisers/animal fats)

Steps:
1. Peel and deseed all of the thoroughly washed 4 apples
2. Add the apples, pure honey, semi-skimmed milk and frozen ice-cream into the blender and blend the mixture for 1 min.

As simple as that!

The best part about it is it tastes so sweet and marvellous..

have a go and let me know!

:)

With love,
A.A.T


Saturday, 8 August 2009

Penulis Periksa

Salam dan salam sejahtera

Amat bertuah bila mendapat peluang menjadi seorang penulis periksa..
Ceritanya...

Suatu hari dapat email jabatan yg bertanyakan sama ada sudi kah menjadi penulis periksa..dalam istilah BI disebut amanuensis. Pd mulanya ignore shj, tmbah2 bila memikirkan komitmen2 lain yg wajar dilaksanakan dan dipenuhi..tentu ada researcher/postrad student yg lain dpt menjadi amanuensis ni..namun bila email datang kali kedua, kedengaran bunyinya spt memjuk..

Menurut email tersebut, salah seorg daripada pelajar undergrad memerlukan seorang penulis periksa utk menulis final exam nya..kenapa ya..sakit apa pelajar ini hinggakan tak boleh menulis..mungkin accident, saya terfikir sendiri...kedatangan email kedua di tmbah dgn email sokongan dari salah seorg Professor dlm jabatan yg mengatakan tolonglah, pelajar ini sangat2 memerlukan amanuensis untuk examnya yg bermula minggu berikutnya..

Tanpa berfikir pnjang saya menawarkan diri...lantas reply email tersebut (kalau fikir beria2 nanti mesti tak jadi tolong, adala alasan2 yg tak munasabah nanti).. dan dlm bebrapa minit shj pegawai pentadbiran jabatan membalas semula email saya dan kata trm kasih! ..apapun bukan sy seorg, ada 1 lg individu yg mendaftar diri utk menulis 1 kertas periksa...yg lg 3 subjects smuanya diserahkan pd sy..bayaran dua angka untuk setiap jam bekerja tu..kira oklah..

Dengan rasa gembira saya melaksanakan tugas tersebut.mula2 kena collect exam paper and question dari Student Planning and Assessment Unit (SPA) diikuti dengan berada di tempat exam 1/2 jam sebelum exam bermula...

Tempat exam di St John's College..saya lihat borang periksa, nama pelajar A.V. (hehe bukan nama sebenar)..reception lady trus bawa saya ke blk exam tersebut...jauh jg dr reception counter..berbelit2 jln dlm St John's college ni..kalau tak ada guide memang blh sesat..

Setelah sampai bilik khas exam saya menunggu AV..beliau tiba tak lama kemudian, kelihatan sungguh friendly, ramah orgnya...tidak menunjukkan apa2 kecacatan/disability yg jelas...nmpak sihat shj orgnya..
sblm mula jawab kertas yg pertama saya menerangkan pd beliau bbrpa peraturan am sebelum peperiksaan (standard la kan mcm kt msia jg)..AV terus memulakan bacaaan soalan...15minit kemudian saya menulis tanpa henti selama 2jam. penat tau sebab non-stop dan perlu ikut dictation speed dia...kejap cancel, kejap tukar ayat hehe macam2lah..tapi seronok jg...
begitu jg dgn 2 lg subjek yg AV duduki...selama sminggu lebih jglah saya jadi amanuensis kepada AV.

Apabila ke SPA untuk menghantar kertas jawapan saya perlu menandatangani borang sbg pengesahan penghantaran kertas..saya ternampak ramai jg pelajar Durham yg request amanuensis ni...alasan2 spt: pregnant, accident dsbnya...

tika melihat nama AV barulah saya mengetahui keadaan sebenar: beliau adalah dyslexic..

masya-Allah..

Dxyslexia adalah sejenis learning disorder yg mana penghidapnya mengalami kesukaran mengeja dan membaca..ia tiada kaitan dgn kepandaian atau tahap IQ seseorg..ini bmkna seseorg kanak2 pandai/genius mgkin blh mengalaminya..tanda2 spt lambat membaca, lambat bercakap, sukar mengeja atau membezakan satu huruf dgn yg lain dsbnya wpun arahan2 org dewasa adalah simple dan jelas,..utk lebih jelas saya quote di sini definisinya:

The World Federation of Neurology defined dyslexia as follows:
Specific developmental dyslexia is a disorder manifested by difficulty learning to read despite conventional instruction, adequate intelligence, and adequate sociocultural opportunity.

Tika menulis jawapan AV, saya dalam diam merasakan bgus juga jwapan dia..tapi, patutlah beliau suka tukar2 jwapan dan saya terpaksa adapt dgn keadaan ini..dr segi luaran nmpak ok shj orgnya, tp keadaan dyslexicnya menyukarkan penulisan dan itulah tujuan adanya penulis periksa spt saya pd musim2 exam ni..patutlah uni pun beri masa tambahan 30minit utk kami sama2 selesaikan kertas periksa utk stiap subjek..br lah sy faham.

Apapun hikmah menjadi amanuensis ni mmg ada...yelah mula2 xnak volunteer, lps tu rasa mcm dpt buat duit lebih uhuhuh tp rupe2nya Allah mempertemukan saya dgn insan sekuat ini yg bertungkus-lumus belajar mnghadapi exam...saya malu dgn diri sendiri sebab niat kurang ikhlas pd awalnya...dan saya malu kerana msih belum memaksimakan keupayaan diri kirenye blom all-out lagilah dalam bab2 belajar dan menguruskan kehidupan sbg hamba Allah di muka bumi ni..saya cuma tersenyum pada AV sebelum berpisah, tapi skrg sy perlu berterima kasih krn perkenalan singkat itu penuh berhikmah. Paling penting, ia merupakan suatu peringatan utk rasa syukur kpd nikmat tubuh badan dan keupayaan yg sempurna kurniaan Allah swt.

Alhamdulillah...

:)
A.A.T

Friday, 7 August 2009

Model

Salah satu personaliti yg boleh diteladani...

Rabiatul Adawiyah

Album : Impian Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


Engkau bermula dengan sengsara
Dalam mencari bahagia
Terasa bagai bayang-bayang
Gelap walau disuluh cahaya

Pepasir pantai pun berubah
Pabila hakikat melanda
Ketenangan yang kau cari
Terpancar di lorong sufi

Kau hiasi rumah kasih abadi
Serik menghiasi singgahsana-Mu
Kau berjaya merubah segala
Kasih semalam menjadi esok

Kelunakan tangisan kasihmu
Dalam simpuhan ketaatan
Bagi mengharapkan keredhaan
Dari-Mu, Tuhan pencipta alam

Rabiatul Adawiyah
Serikandi yang tercipta
Sungguh agung pengabdianmu
Kau berjaya menjadi iktibar
Asmaramu dihampar suci
Pintalan dari awanan putih
Membuahkan titisan rahmat
Menyuburkan mawar yang layu

Namamu menjadi sanjungan
Ikutan ummah sepanjang zaman
Ayuh bersama kita susuri
Perjalanan kekasih Allah

Lagu : Munif Ahmad
Hijjaz Music Entertainment (M) Sdn. Bhd.
Lirik : Abdul Kahar
Hijjaz Music Entertainment (M) Sdn. Bhd.

Monday, 3 August 2009

How do I Love Thee?

How do I love thee?Let me count the ways
I love thee to the depth and breadth and height
My soul can reach, when feeling out of sight
For the ends of being and ideal Grace

I love thee to the level of everyday's
Most quiet need, by sun and candlelight
I love thee freely, as men strive for Right;
I love thee purely, as they turn from Praise.

I love thee with the passion put to use
In my old griefs, and with my childhood's faith
I love thee with I love I seemed to lose
I love thee with the breath,
Smiles, tears, of all my life! and if God choose
I shall but love thee better after death

(Elizabeth Barrett Browning, County Durham 1806-1861)

Tuesday, 28 July 2009

Kunci Hijau Istana




Assalamu'alaikum wrt,

Alhamdulillah bermula semalam, saya sudah boleh access Phd research room di Law School. Selama hampir 10 bulan pengajian Phd ini banyak masa dihabiskan di library..antara sebabnya ialah sebahagian koleksi buku2 yg sy rujuk tergolong dalam kategori special collection yg mana copies tersebut tidak boleh dipinjam/dibawa keluar dari library. Istimewa betul buku2 ni..semuanya style2 'kitab kuning'..banyak teori dan sejarah undang2 kontrak terkandung dalam koleksi klasik seperti ini walaupun terdapat juga beberapa jurnal artikel yg mengulas secara mendalam ttg aspek yg sama...

Setelah menyiapkan literature review ttg sejarah kontrak ini saya lebih byk menghabiskan masa di pejabat dari library...dekat2 shj kedua2nya pun..

Durham Law School berlokasi strategik; di tengah2 Durham Cathedral, Durham Castle dan Library kawasan tersebut dikenali sebagai Palace Green...Apapun bangunan tersebut tidak ditulis 'Durham Law School' sebaliknya 'University Police'..siapa sangka atas pejabat polis lah pejabat research law..heheh..

Sebelum ini tidak mudah nak guna bilik ni kerana saya tiada kunci pejabat tersebut...tiada spare key, menurut Bobo pelajar asal dari China...apapun semalam saya mencuba nasib tnyakan jg di pejabat admin blhkah sy menyewa kunci...alhamdulillah dgn harga deposit 10pounds kini saya dah peroleh kunci tersebut hhehe...dan ini bermakna blh masuk ke pejabat pada bila2 masa pun, tak perlu minta polis di pejabat polis bawah tu bukakan pintu:p

Monday, 27 July 2009

Melur,David Beckham dan Queen Elizabeth

Salam dan Hi!

Saya merasa cukup bertuah kerana dlm kedua2 bulan May dan June lalu dapat berjalan2 dan bersantai bersama2 adik-beradik.Syukur Alhamdulillah ada rezeki adik2 dtg ke mari..

Mei lalu Angah dengan Hamim dtg, sementara Jun pula giliran Baby dan Maman..

Walaupun pd masa yg sama perlu turun ke London utk menjadi tour guide 2 kali berturut-turut tetapi manfaatnya byk (napa tetiba pakai perkataan ni pun sy tak pasti). Selain menambah ilmu tentang selok-belok London saya juga dpt menenangkan fikiran (yela tuu)..hihihi

Oxford St London merupakan satu kemestian meskipun hanya sekadar untuk memenatkan kaki di kala window shopping. Apatah lagi klau nak shopping betul2 hehe maka pengunjung London tidak sewajarnya melepaskan peluang menapak jalan istimewa ini. Deretan kedai yg tidak putus yg menawarkan diskaun/harga runtuh memang byk. Cukuplah sekadar saya meng-highlightkan di sini favourites kami; Primark dan Selfridge &Co. Belilah 2-3 helai pakaian yg setiap satunya kurang dari 5 pounds…murah tu, lg2bila berjalan di kota London memang sukar utk berjimat wpun sbnarnya blh je..
Kemudian ke Harrods p ambil gmbar dekat memorial Dodi& Diana. Tak ada beli apa2pun, sekadar nk jejak kaki dlm Harrods yg sememangnya mengherotkan poket ni ( k zarina juga menggunakan term ‘harrods herot’ ni…hhehe)
Tempat2 lain seperti Kensington Garden, Hyde Park serta Royal Albert Hall tu skadar bergamabr shjalah. London Eye dan Madame Tussauds menyeronokkan tapi cukupla kalau g skali shj bg sy

Penemuan terbaru ialah dapat makan kat restoran Melur, Malaysian restaurant di Edgware Road..satu lg dapat melihat David Beckham walaupun dr kejauhan…pertemuan tanpa dirancang ini berlaku semasa kedatangan baby n maman...ketika kami turun bas kat Oxford Street kelihatan sungguh ramai manusia berkumpul di depan Selfridge & Co...rupanya Encik Beckham akan merasmikan hari pertamanya sbg model Emporio Armani..tak sangka pula...mula2 kami jalan2 tempat lain dulu, sebab tgok mcm lama sgt nk nunggu kemunculan beliau..alih2 lalu kembali akt area tu terus Beckham pun muncul...tersangatla kebetulan dia muncul bila kami tiba semula di point yg sama..nanti ada mood br upload lebih byk gmbar…
Lagi satu perkara mengejutkan bila ke Buckingham Palace..dapat melihat Queen Elizabeth sekilas pandang..kenapa dan bagaimana? kenapa-sebab hari tu kebetulan birthday Her Majesty Queen; bagaimana-dia lalu dlm kereta...tak dapat salam pun..hehe...
angah, hamim, baby and maman sangat2 seronok.. sy yg paling seronok...syukur!
:)
A.A.T

Saturday, 25 July 2009

Tiga2 Bersalin

Salam

Kelmarin saya telah mendapat perkhabaran gembira: rakan saya Bisha Fathamah telah selamat melahirkan seorang baby boy...mendengar suaranya di telefon tengahari ini saya turut tumpang gembira. Alhamdulillah baby dan si ibu sihat2 sahaja.

Semenjak pendengar-pendengar setia saya bersalin, agak kurang saya dan mereka dapat berchat di ym .Kadang2 adalah. Apapun itulah yg didoakan bersama2 selama ini..semoga mereka semua dlm keadaan tenang..dan semoga diri saya juga begitu.

Tiga rakan saya yg dimaksudkan ialah Maz, Shila dan Bisha.

Maz

Maz (atau nama sebenarnya Mazlynda hehe) merupakan rakan USIM yang merupakan tutor seperti saya, cuma lain fakulti. Beliau mengajar di Fakulti Sains dan Teknologi sementara saya tutor di Fakulti Syariah dan Undang-undang. Yg membuatkan kami kenal dan lebih rapat adalah kerana kami ni housemates masa mengajar di USIM. Kami menyewa sama di rumah Kak Muna yg terletak di Desa Kasia, Nilai..Jarak rumah kami dgn pejabat cuma 5 minit sahaja. Tambahan pula Maz akan balik hujung minggu ke PJ, jadi saya ada juga menumpang Maz sebab nak balik ke rumah TTDI. Kami melanjutkan pelajaran sama2 di bulan Sept 2006 dlm peringkat Masters. Cuma saya di Durham sementara Maz (serta Yumn, seorg lagi housemate kami) di Kent University. Banyak kenangan manis dan pahit dikongsi bersama sewaktu di zaman bujang ni. Kami juga kahwin dlm tahun yg sama, iaitu setelah tamat pengajian Masters. Maz berkahwin Feb 08 sementara saya pula Ogos 08. Amat seronok melihat rakan saya ni naik pelamin. Cuma Maz tak dapat hadir ke majlis kahwin saya sebab dah ke UK seawal Jun untuk menemani suami memulakan Phd. Apapun Maz mula Phd nya juga sama spt saya iaitu Sept/Oct 2008...selamat berjaya Maz dlm bidang actuarial science di Southampton University, UK..semoga kita sama2 berjuang sekali lagi kali ini...trm kasih selalu ingt2kan lin dgn nasihat2 yg power heeheh..ketika sy sedang sedih dlm kapal terbang dr Malaysia Maz pula telah selamat melahirkan seorang puteri di Southampton...

Shila

Seorang lagi rakan serumah kami namanya Shila. Nama sebenar dia unik, Jaziratul Shila. Asal Pekan, Pahang beliau sebaya saya. Sementara Maz dan Yumn pula setahun muda dari kami. Shila ni lasak tapi bila dh lama2 kenal rupanya lemah-lembut je orgnya:) ...sungguh keibuan. Shila sekarang di Amman, Jordan dan akan tamat Masters dlm pengajian Islam sebelum Aidilfitri ini. Dia ni terror sgt bawa motor,...kami penah p beli kain baju kurung dekat area Nilai sama2. Siap g McD lagi lepas tu...heheh...I miss those days Shila..Shila berkahwin semasa saya dan Maz sedang menyiapkan masters di uk iaitu 2007. Apapun kami selalu keep in touch di ym. Selain Maz, beliau adalah 'kaunselor' saya dlm banyak perkara2 peribadi..hehe..Shila tutor USIM di Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan...pernah satu ketika keluarga Shila datang melawat Nilai..walaupun telah kehilangan ayahanda, keluarga mereka sangat fun, happy-go-lucky dan kelihatan sungguh tabah melalui hari2 tanpa seorg ketua keluarga. Ibulah ayah dan ibu Shila dan 2 lagi adik perempuannya...semoga pengajian Shila tamat dengan mumtaazah insya-Allah..lin sentiasa doakan agar Shila tabah spt selalu...Shila telah selamat bersalin 2minggu selepas Maz dan alhamdulilllah juga mendapat seorang puteri di Amman...

Bisha

Bisha Fathamah bukan rakan serumah tapi rakan sekatil semasa berkursus di Biro Tatanegara..ops bukan sekatil tapi dia katil bawah sementara saya di katil atas..double-decker belaka katil di BTN Ulu Sepri, Negeri Sembilan ni..kami kenal May 2008..sekarang Bisha dekaaatt je dgn saya sebab dia buat Phd researchnya tentang cancer di Newcastle University. Walaupun kenal sekejap tapi banyak yg dikongsi bersama cik kak seorg ni..kalau g beli ayam/daging halal kat Newcastle sempat singgah sebentar kat rumah Bisha yg juga terletak di Fenham ni...dekat benar dgn kedai halal tu..yg paling rasa terhutang budi tu bila Bisha dan suami sanggup menghantar adik dan adik ipar saya ke Newcastle Airport sesudah subuh tuu..masa tu adik dtg ziarah saya di Durham...kami menumpang satu malam di rumahnya dan macam2 dia masakkan huhuhu..lunch, dinner dan breakfast dlm masa 12 jam menumpang!! 2 minggu lepas Bisha pula dtg ke Durham bersama2 suami serta ibunya..ketika tu blom bersalin lagi...jumpe dia di rumah ustazah hamidah...sempat berborak2 sekejap...hehe...pernah juga Bisha offer nak belikan barang2 groceries untuk saya,...tp xpe la Bisha pasal skrg ni Durham dah ada kedai halal ehehheh...sebab tu lin dh jarang ke sana..anyway thanks for the offer ya Bisha n hubby...may Allah bless you both...2 hari lepas Bisha telah selamat melahirkan seorang putera di Newcastle.....

APAPUN........................

TAHNIAH

Maz & Yazis, atas kelahiran puteri sulung Mysha Yariqa pada 23 April 2009 di Southampton, UK

Shila & Abdullah, atas kelahiran puteri sulung Nuha Arissa pada 7 Mei 2009 di Amman, Jordan, dan

Bisha & Zuraidi, atas kelahiran putera sulung Naufal Aidi pada 23 Julai 2009 di Newcstle, UK.


Semoga Allah mempermudahkan jua perjuangan Maz, Shila dan Bisha dlm pelajaran masing2 dalam kehidupan berkeluarga..lin sentiasa doakan tiga2 rakan lin yg telah banyak memberi nasihat dan pandangan2 peribadi (via online tuu)pada lin dalam masa kesusahan lin sebelum ni...keep in touch.. I miss you three !

:)

A.A.T

Thursday, 23 July 2009

Easter Holiday: Pulang ke Malaysia

Salam dan Hi,

Perkara yg paling menggembirakan semester lepas ialah dapat pulang ke Malaysia selama sebulan bermula 20 Mac dan kembali semula ke Durham 23 April 2009. It's hard to explain in words how grateful and happy I felt at that particular time. Meeting my hubby again, meeting family, and the biggest event of the month was kenduri kahwin Angah..

I am the eldest of 5 sisters (tak ada adik-beradik lelaki tu). Got married with a Johorean last year in August..hehe..and this time around it was my sister's turn. Alhamdulillah kenduri adik semuanya berjalan lancar. The akad nikah took place a day before the reception. We had the reception at the same place where my wedding was held ie Dewan Merak Kayangan, FELDA, KL. Warna tema...hmm tentulah tak sama...mine was fuschia while angah's gold.Menu tentulah sama sebab Dewan Felda sememangnya kontrak dengan D' Saji caterer...it was nasi beriani with 4-5 dishes. Can't remember exactly what they were but dalca, kerutuk ayam..err...can't remember. Pencuci mulut ialah tapai aiskrim...ramai org minat ni tp sy xminat sgt..just for the sake of tasting a little bit oklah. After all being pengantin takleh nak makan byk2 sgt hehehe kontrolll....(pdahal sebelum tu dh siap makan bebyk2 lauk pauk D Saji yg sama ehhehe).

Cuma tak sempat balik ke jb to visit keluarga mertua...they came anyway to kl to attend angah's wedding, so sempat jumpa..

The saddest part was returning to Durham.

This is undeniable. A fact indeed. Only Allah knows how I feel inside..

However I was contented as I have found family here. Dapat 'adik-beradik' Durham.

Before balik Msia, Yusran and Rosmin buat makan2 di rumah 2 Wylam St. Thanks kat korang berdua sudi buat majlis housewarming di samping menyambut keberangkatan aku balik Malaysia.

Bila kembali ke Durham, K Nur and Kam buat makan2 pula di rumah 60 Steavenson St. Yusran picked me up from Durham train station...we headed for Kak Nur and Kam' s MAKAN-MAKAN EVENT hehe..but before that pergi berjumpa K Zu dan Dr Talib sebab mereka akan pulang ke Malaysia for good...lepas tu makan2 kt rumah K Nur...majlis kecil2an dibuat sempena menyambut kepulangan saya dan keberangkatan Yusran pulang ke Malaysia untuk berkahwin pada 16 Mei 2009.

Rakan2 saya semua boleh dan pandai memasak...a fact. :)

Sebulan begitu cepat berlalu...apapun tahniah buat adik, Asilah Ahmad Tajudin & pasangan Mohd Hamim Hamdan Mustafa. To Hamim, welcome to the family!

Amatla malas utk upload photos, terpaksa terus menulis tesis, photos will be uploaded later (I seem to be ending my every post with this sentence...but no choice nonetheless).

:)

A.A.T

Tuesday, 21 July 2009

Birthday Maryam

Hi,

Genap seminggu selepas usrah wanita, saya telah menjemput rakan2 dtg ke rumah. Majlis housewarming ni dibuat sempena birthday Maryam sepupu saya yg tinggal di Sedgefield dan sempena menyambut kedatangan keluarga baru di Bowburn iaitu Kak Zarina sekeluarga. Yg surprisenya, Irfan Kak Zarina's son's birthday also fall on the same day! Terus Kak Zarina bawa kek harijadi so kita ada dua kek pd hari tu..ada dalam 26 tetamu hari tu..seronok sgt.. girls at #60 mmg datang (dij, k nur n kam)...epi n kak lin came first, lepastu budak2 undergrads stockton (izzati n sharifah) and undergrads durham pun ada (shanaz n amni)..so it was quite happening. cuma tersilap p suruh pakai purple-white..tema purple-white ni payah sket nak fulfill huhu...k intan sekeluarga dtg lewat sket but alhamdulillah they made it!! seronok je..
Yg paling best bila rakan2 turut stay menemani saya smpai malam ahahah...jemputan mmg 12-4 tapi k zila, yusran, rosmin, shifa n zariman stayed for tea n pulang slpas solat mgrib..sronok tuan rumah psal ada yg temankan ahhaaha..kalau tak sure tgok tv sorang2 punya lah time2 mlm2 mcm ni...

Photos will be uploaded later.

:)

AAT

Saturday, 18 July 2009

Usrah Wanita di Hari Valentine

Hi,

Menjelang Februari, usrah wanita julung2 kali diadakan di rumah saya. Jatuh pula pada tarikh valentine's day tu. Sempena sambutan yang tak boleh disambut ni, saya memberi tazkirah tentang hukum menyambut hari valentine atau hari kekasih. Antara isi tazkirah saya ialah spt yg berikut:

...apa yg mendukacitakan adalah umat Islam zaman kini telah mula merayakan hari-hari perayaan yg langsung tidak berkaitan dengan umat Islam. Malah ia berasal dari budaya serta agama golongan yang ingkar kepada perintah Allah S.W.T. spt sambutan Tahun Baru Masihi, Hari Halloween & Valentine. Terdpt larangan drpd baginda s.a.w. untuk meniru budaya org bukan Islam & bg mrk yg meniru budaya spt ini ditakuti mereka akan tergolong bersama dalam golongan tersebut. Sabda baginda: ”Barang siapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka”. (riwayat Imam Abu Dawud, hadis no: 3512).

Ttg hukum menyambut Hari Valentine, Sheikh al-‘Utsaimin berkata: “Maka bila dalam merayakan Hari Valentine tersebut bermaksud untuk mengenangkan kembali St. Valentine, maka tidak diragukan bahawa orang itu telah kafir. Dan jika tidak bermaksud begitu namun sekadar ikut-ikutan kepada orang lain, maka orang itu telah melaksanakan dosa besar”.
Harus kita ingat bahawa golongan yg memusuhi Islam, akan sentiasa berusaha menanamkan benih-benih kesesatan dlm jiwa umat Islam supaya mereka jauh dari jalan yang lurus lagi diredai Allah SWT.

  • Pengajaran
Kasih sayang dlm islam meliputi semua & tidak terbatas pd seseorg individu
Kita jg perlu menjelaskan hukum Islam terhadap sambutan ini. Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria pada tahun 2004 menyatakan bahawa menyambut Hari Kekasih adalah diharamkan.
Apabila ada unsur ritual agama lain dan kita pula sama-sama raikannya, seakan-akan kita reda dgn perbuatan menyekutukan Allah (syirik) sdgkan syirik adalah dosa yg tidak terampun.
Ini ditegaskan dalam mafhum-Nya, Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa orang yang mempersekutukan-Nya dengan sesuatu dan akan mengampunkan (dosa) selain kesalahan (syirik) bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya... (al-Nisa’: 116).


Didahului dgn tilawah al-qur'an dan sesi tajwid, diikuti pula dengan petikan hadith oleh Ustazah Hamidah binti Mat. Diakirii dgn solat magrib berjemaah sebelum makan bersama2. Terima kasih pada kumpulan usrah Bowburn: Ustazah Hamidah, Kak Ros (penghulunita kita), Kak Zu (siap pinjamkan pinggan mangkuk pasai saya tak cukup barang kt rumah), Kak Wan, Kak Hanira, Kak Aisyah, Kak Ogy, Nik Marlina dan Adlina atas kedatangan anda semua. Meriah rumah hari tu. Cuma budak2 maybe tak rasa meriah pasal rumah auntie tak ada toys. So main2 conteng papers je la kat tingkat atas smntara tgu ibu2 habis berdiskusi.

:)
A.A.T

Friday, 17 July 2009

The Special January

Hi,

By early January, I was more than happy.Excited. Overwhelmed. Sebab seronok menanti kedatangan 20 Mac nak balik Malaysia. Akan pulang buat pertama kalinya ke Malaysia...let me begin the story of what happened in January...ahahaha..ok here goes:

January 09 was special firstly because Zatul and Zeah both my Bruneian friends had finally graduated. Alhamdulillah. Seronok tengok family Zatul datang ke Durham untuk majlis konvokesyen di Durham Cathedral. Zatul pun nampak happy sangat. Before leaving for Brunei for good, Zatul ada bagi hadiah (patutnya kita kot yg bg hadiah kat dia sebab dialah yg diraikan ahahah). Anyway I really appreciate the special gift: Kipas gambar masjid Brunei, a Thank you card and butterfly paper clip. Comel sangat. I placed all three dekat fireplace in the living room. And, my, my the words in the card are beautiful and meaningful indeed. Thanks so much Zatul.

Sempena meraikan Zatul rumah #60 buat majlis makan2. ramai yg dtg (I heard Zeah was the main chef of the day heheh). Kak Ruz, Kak Wan, Ustazah Hamidah and family..ramailah. It was fun gathering like that once in a while..(the more often the better ahahahaah)..lepas Zatul and family berangkat ke Brunei, it was Zeah's turn (and Arni's!). Tahniah kat korang semua. Thanks kepada Arni sebab hadiahkan tudung. Hari ni kebetulan pakai tudung pemberian Arni..

Aktiviti tetap ialah menghitung hari. Hari2 message kat sayang kata lagi 100 hari...90, 80 hari, 79, 78 last2 tinggal 60 hari lg sblum berjumpa kembali. This has kept my spirit alive. This is the second reason why January 2009 was special.Alhamdulillah berjaya mengharungi kesejukan January dgn baik..kurang flu bila happy..heheh..

The third reason was because sayang's birthday was on Jan 24. I teared up on the eve of his birthday sebab tak dapat nak sambut bersama. First birthday as husband and wife la katakan. We chatted at facebook and yahoo messenger. Seronok ber webcam dgn sayang and family. Hadiah hari jadi dah pun di kirim pada ana and firdaus who came to visit me last December. It was a casual wear shirt beli dekat Debenhams. And a birthday greeting card of course. Sayang has received the gift from firdaus. thanks firdaus tolong passkan..

End of January story. I was happy!

:)

Sunday, 28 June 2009

How I spent the Winter Vacation 2008

Hi,

By end of December, the weather was pretty much wintry and windy in Durham. 2-4 deg celcius weather with strong winds were very usual.
This time around I received 2 visits: 1. visit from Tok Lang and Tok Pa, and 2. Visit from Firdaus and Ana.

Visit from Tok Lang and Tok Pa

I have a grand aunt and grand uncle living in Hackney, London who regularly drive up to Durham. They are permanent residents of UK. Anyway, they often come to Durham because their second son, Epi lives in Durham! Epi (atau nama sebenarnya Lutfi ) is a medical practitioner here at North Durham University Hospital. Epi lives in Sedgefield with wife Ezlin (I call her Kak Lin, who is also a doctor) and their daughter little Maryam (my cutest cousin, age two years!). Seronok sgat bile berjumpe, felt very much like home..:)

During the Christmas week, I spent most of my time in Sedgefield, played with little Maryam, and the best thing was we ate turkey on Boxing Day! (I told Sayang about the turkey meal and he said wah macam celebrate Xmas plak hehe). But indeed it was a real family gathering, and Tok Pa's special turkey was indeed Super Fulfilling! Syukur dengan nikmat Allah:). Sayang and Tok Pa dua2 minat Arsenal hheehe so bile krm salam through phone tu siap berpesan may Arsenal win hehehe.Twas fun...Thank you all for being there for me. Hilang sedikit rasa rindu pada yg teristimewa..ahaks.


Visit from Firdaus an
d Ana

By Dec 28, Firdaus (Sayang's best friend ever) and wife Ana arrived Durham. They've been travelling around; from Paris, Milan then London.And finally Durham.

On the same day Epi and Kak Lin took me to their friend's place in Newcastle for dinner and sent me home only 2hours before the couple arrived!! Sempat masak nasi tomato dan lauk ayam hhehehe...seronok jadi host ni...hehe..adala teman berbual kalau x duduk sorang2 kat rumah la jwbnya.

I just recovered from flu; alhamdulillah dh smakin sihat. So berjalan2 dgn Firdaus and Ana. They rented a car so we were very much mobile throughout their visit. 1st day bawa g York Designer Outlet and my gosh, they both (Ana especially) enjoyed shopping very much!!! Kita ikut je..hehe. 2nd day shopping kat Durham city pula. Unfortunately Magrib masuk by 4pm during winter so sightseeing activity was pretty much limited because daytime was sooo short, cuma 8.30am-4pm sahaja. So rushed jugala ke sana ke mari. Took them solat kat Masjid Durham di Old Elvet. Hehehe..1st day kita masak kari daging makan dgn roti nan as our bekal makanan dekat York, dan second day tu makan fish n chips kat Durham city. The night before they left Firdaus masak spageti hehehe. Best jugala kan..hhe.

The last day was sad...dah nak balik tetamuku. Anyway thanks for cheering me up, and thanks for taking me around as well! Don't mind at all jadi tour guide, lagi seronok adala..great escapism from research...haha:D..tapi ada sedikit rasa jealous sebab diaorg dh nk blk Msia. Kan seronok kalau saya dapat ikut..huhuhu.

Rindu mendatang..sabar2...uhuhuhu..
:)
A.A.T


Welcome Induction= Amazing Race

Hi,

Reminiscing the occurrence of 6 months ago brings a smile across my face. I had few friends, and guessed what prompted my social interaction? THE AMAZING RACE. One Malaysian student in Durham organised the game...hehe...you know who kan:)

The Invitation
"Ko nak main game amazing race x?"one of the contestants of TAR asked.
"Ok boleh" I replied.

As simple as that. The game was tiring but fun. Sampai lenguh2 kaki berlari2 cari klu serata Durham city.But I got the chance to meet with some amazing, warm, friendly people of Bowburn. My social circle began to expand..from TAR (I didn't win though) I get the chance to know 5 Bruneians: Arni, Zatul, Zeah, Huda and Kam and 4 Malaysians: Yusran, Dija, Lutfi and Mahadi. Seronok sangat hr tu. Team yg menang ialah zatul-arni. Seronok btul tgok dorg wpon aku kalah hehe siap dapat tempat terakhir tu..tp xpe, I gained so much than just winning the game; dapat kawan2 yg sgt best hehehe..trm kasih dtg rumah aku n made me feel part of the gang lah..hehe..

:)

A.A.T

Saturday, 27 June 2009

Alone and Away (but not lonely)

Hi,

Alhamdulillah for all the rizqi and barakah Allah has given upon all of us.

Winter Sonata

Since last November, I have been working on my literature review for my Phd thesis. I have been very busy throughout the winter season 2008. My time has been predominantly occupied by writing activities. I have been writing a lot. I put aside all the perasaan rindu, sedih and sunyi. Focus, and stay focus, that's what I have been telling myself. Jangan malas, usaha pasti membuahkan hasil biidznillah. Dengan izin Allah, pasti akan berjaya, tapi kalau putus asa atau putus usaha, tak akan dapat apa2.

Anyway, Professor Thomas Allen, my supervisor has been very supportive; he has been giving positive feedback on my research and suggesting some useful materials for the literature review process. ..and since then I have been struggling a lot too. Managing my thesis, constructing the research framework, excetera excetera.Alhmdulillah so far so good. Thanks to my loved ones for the du'a...

Still, I tend to be sad and emotional at times. I miss my husband, my family, and I miss being in Malaysia.

When hubby left for Malaysia after my registration in Durham, I was devastated for a while. The first week without him was excruciatingly painful. Living alone in a 3-bedroom house, I just had to keep myself busy by attending endless research training courses, short seminars and working in the library almost every day. I go to the library kadang-kadang hanya nak siapkan task yg amat mudah, yg kiranya kalau buat kat rumah pon bolehlah. Contohnya nak type satu paragraph pun pegi library haahhaa..tapi sebenarnya amat rindukan insan yg teristimewa itu. Wherever I go, whatever I do I always think of him. Sedih sangat. Bila la nk jumpa lg..rindunya nak balik Malaysia. So pegi library tu ada tujuan serampang dua mata: Satu sebab nk concentrate buat kerja, dan satu lagi sebab nak kurangkan rasa rindu pd org tuuu. Hahaha.

But I am lucky; Shila, Maz and Bisha have been lending their ears a lot. We always chat through YM. Syukur kepada Allah sebab mengurniakan rakan2 sejati, ikhlas dan memahami situasi diri ini..they regularly ask me how am I doing, how has it been with my research , how am I coping with life etc. We share a lot with each other. Maz di Southampton, Shila di Jordan and Bisha pulak di Newcastle. Luckily I have them. Thanks to the three of you!!

FACT: Studying abroad and being away from loved ones is not easy.

Masters

I first realized this a couple of years back when I came for LLM. LLM is course-work based, hence having to attend classes 5-6 hours a week and to participate in seminars once a fortnight has kept me and classmates busy throughout the term. Being single and living in university accommodation with 5 housemates to a dorm, we regularly attend events organized by the graduate community room of the college. Seronok juga aktiviti Ustinov College; "macam2 ada". Greek dance la (tapi takla ikut menari, sekadar ambil gmbar dan beramah-mesra sebelum upacara 'minum-minum alkohol' .Bila alcohol beverages dituang apalagi terus naik dorm, tak nak join le), cultural day, Ramadhan celebration, etc. Mcam2 acara ada dekat Ustinov College..macam cogankata Astro pulak. hahaha..macam-macammmmada..keh keh..
I realize that being away from family was not easy but thanks to the considerable amount of human interaction and colorful events around the school and college, I was able to 'function' mentally and emotionally as student and person. A balanced lifestyle is the essence of success, insya-Allah. Alhamdulillah I passed the LLM and I went back to USIM to teach for a year. Teaching and nurturing has been a wonderful experience. Syukur kepada Allah.

Phd

After teaching Tamhidi (this is USIM term for matriculation program) for law students for a year, I came back. I am back in Durham! This time I enrolled into Phd program. I rent a private home in Bowburn so that it will be convenient when family/friends come for a visit/vacation; hubby plans to come and visit me once every 6 months; sisters will come every three months. So that’s the purpose of renting a relatively huge space for one person: me. Staying in college can be fun but restricted space-wise and privacy-wise. Dan klau family dtg susah sebab ruang kecik. Sewa lebih kurang je dgan rumah, cuma rumah lg besar spacenya, jd sewa rumah lebih berbaloi dr sewa bilik kat College.

I am happy with this new home. If only hubby is here….ooh hush hush my wishful thinking…
I enjoy researching; but the research-based nature of Phd worsens my internal self; writing law has a lot to do with reading and analysing facts, legal provision and case law. Well, the list goes on…the point though is that research throughout term without classes at all does limit social activities. I put effort to attend social meetings and to schedule meeting with friends even to sit down for a cup of coffee. Friends are all on the same boat and they understand my situation, and I understand theirs. The least we could do for others is to listen and lend ears...and I got that. I have best listeners all around me. I have Shila, Maz and Bisha. Dayana and Tamadoor, my Durham uni friends have been very understanding. Thank you for your kindness and may Allah reward you.'Thank you'' wish is hardly an adequate compensation to your kindness and willingness to spend time chatting with me. I move on with life because of your word of wisdom and you listening to my heart, and we must thank Allah for giving us the chance to meet and befriend in this temporary world.

So, I may be alone, and away from loved ones, but insya-Allah with the motivation I have, the friends around me and the daily du'a that I make, I am not lonely....(tapi mesti make a point to meet people, have a balanced lifestyle, and do good deed to others). Hush hush loneliness!!

:)

A.A.T

Once...and None?

The discovery of one friend of this blog has made me realized how lazy a blogger I have been.

The precious discovery took place last night, where a friend googled me and said "What???Kau ada blog??? "
Ahahaha..Yes I do.

But the problem is, I have NOT been able to make time for it. I created a space but never update it; blogging at the moment has a status of 'little to none' rather than a regular thing.

Hope I didn't fall into 'none' status after my Nov entry.
I will start blogging...soon:)