Thursday, 3 September 2009

Roti Sardin Goreng



Salam,
Makan sahur tak?

Tentunya kurang berselera bersahur bila terlalu mengantuk, lbih2 lg bila waktu siangnya terbahagi oleh research tasks, ibadah2 ramadhan dan terlebih kekenyangan tika berbuka..jadi mood sahur kurang sedangkan amalan bersahur penting dan berpahala wpon dgn kurma dan air lbih2 lg bg yg bergaya hidup aktif..

Untuk yg bercita rasa simple tapi pedas seperti saya resipi di bawah boleh dicuba..

Sahur yang simple tapi menyelerakan:

Roti Sardin Goreng (trymasak.com)

Bahan-bahan:
1 tin 120g ikan sardin
2 sudu besar butter lurpak
Setengah labu bwg besar purple
1 biji cili merah (dihiris)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato (utk brand Tesco Sardine with tomato sauce, sardinenya dah bersos tomato jadi tak perlu ini)
1 biji telur (dipukul)
2 keping roti putih (potong dadu)

Cara2:
1) masukkan 2 sudu butter lurpak ke dalam kuali yg panas
2) hiris halus2 setengah labu bwg besar purple dan tumiskan sehingga naik bau
3) hancurkan 120g ikan sardine dan masukkan ke dlm kuali, gaul bersama bawang
4) tambah 2 sudu sos cili dan gaul sehingga larut
5) masukkan hirisan cili merah
6) masukkan sebiji telur yg telah dipukul dan kacau
7) masukkan 2 keping roti yg telah didadu/dipotong kecil2, goreng dan gaul rata semua bahan selama 1 minit

Sedia untuk dimakan…lebih kurang sardin sandwich je tapi sebab dia hancur tempoh makan dpt dipendekkan, makan spt makan bijirin/cereal cuma lebih mengenyangkan.
*lebih cantik kalau roti dipotong halus, tapi saya peminat roti so kasar2 sket pun ok..

Selamat mencuba!

=)
A.A.T

No comments: